Free Call 0886 30 87 18
От какви дрехи се нуждае всяко дете за eкскурзия в планината?

Планирали сте да прекарате няколко дни, а защо не и седмицата с децата или внуците си в планината? Чудесно! Достатъчни са ви добро настроение и любов към природата.

Както, разбира се, и малко подготовка, която да направи приключенито приятно за всички.

Съвети за това какви дрехи е нужно да подготвите за малките планинари, ни дава Владимир Сотиров, който благодарение на преходите с четирите си внучета спокойно може да се нарече експерт по темата:

В планината е достатъчно да вземем за децата по още един кат дрехи освен тези, които са на тях, най-вече като резерва при дъжд. Гащета може и нови за всеки ден, но панталонът не се налага да се сменя, освен ако не се намокри. Разбира се, трябват подходящи якета за дъжд. Желателно е да не са от най-тънките, за да могат и да топлят. За вечерите – пуловер под якето, защото в планината става студено. Спането е с пижами в спалните чували. Впрочем за две-тригодишните да не забравяме памперси, напомня ни дядо Владо в наръчника си „На планина с деца“. Допълва и лична препоръка за разпределянето на багажа и носенето му дори и от най-малките:

Достатъчно е да им се доверим и те да се почувстват равностойни с големите! Раницата, ще знаете, освен храна и дрехи, носи и самочувствие!”

Списъкът, който можете да ползвате, за да сте сигурни, че сте подготвили нужните дрехи за вашите деца в планината, но не сте сложили и нищо излишно, е следният:

1 – 2 резервни панталона

3 тениски

3 – 4 чифта чисто бельо (гащетата могат да се изпират)

няколко чифта чорапи (и вълнени, ако обувките са

подходящи)

Памперси

Малка кърпа за бърсане

Пижама

Пуловер

Водонепромокаемо яке

Шапка според сезона

Кърпа за глава

Добри туристически обувки

Дъждобран

Гети

И не забравяйте: обличайте малчуганите така, както се обличате самите вие.

“Ако съм по риза, няма нужда те да са с якета.”, казва Владимир Сотиров в планинския си наръчник.

Add Comment