Free Call 0886 30 87 18
Включи Нощта с Рей Бредбъри

Петдесетте години на миналия век бележат един от най-силните творчески периоди за Рей Бредбъри. Тогава за първи път са публикувани сборникът му от разкази „Марсиански хроники“, антиутопията „451 градуса по Фаренхайт“ и романът „Вино от глухарчета“. Отново в този период се ражда и негова детска книга за страха от тъмното и неговото преодоляване. От тогава до днес „Включи Нощта“ се превръща в любимо четиво за поколения от деца и родители по целия свят. Това лято книгата светва в илюстровано издание с твърди корици и за българските читатели.

Историята

Между страниците на „Включи Нощта“ оживява историята на малко момченце, което си мечтае да играе с другите деца в късните летни вечери, но се страхува от тъмното. Детето се крие вкъщи и прекарва самотно времето си, заедно със своите фенери и лампи, докато една вечер не се появява Тъма. Тя го запознава с чудеса, които могат да се видят само нощем. Благодарение на новата си приятелка, момченцето открива, че когато изключваш светлините, всъщност включваш Нощта. И тогава започват чудесата. Тогава включваш щурчетата и жабките, включваш и сладоледената луна.

Творческата предистория

Прототипа на малкото момченце от „Включи Нощта“ можем да открием в ранното детството на самия писател. Докато растял в семейната къща в Уокиган, щата Илинойс, малкият Рей Бредбъри се ужасявал от непрогледното тъмно стълбище там и бързал да светне електрически ключ на лампата, преди страховитото Нещо, обвито от тъмнината, да го нападне.

Илюстрациите, които включват Нощта

 

С илюстрациите си за „Включи Нощта“, Мира Мирославова за втори път създава визуалния свят на книга за деца от Рей Бредбъри. Работата на художничката върху „Нявгабъде“ – приказка за вярата в мечтите, издадена от издателство „БГкнига“ през 2018 г. – отрежда на Мира място в селекцията на Национален център за книгата и Национален дворец на културата в третия каталог „Детски книги от български писатели и художници“.

Книгите ни деца, написани от Рей Бредбъри, можете да си поръчате от тук, както и да потърсите в любимите си книжарници.

 

Add Comment