Free Call 0886 30 87 18
Книжарниците – лошото ченге на книготърговията

„Аз им давам книгата безплатно, не искам нищо, не търся печалба, а те ми я връщат.“ В практиката си понякога срещаме подобна нагласа у самопубликуващите се автори. Затова в тази статия ще се опитаме да изясним каква е истината за отношението на книжарниците към книгите и авторите и какви механизми регулират дистрибуцията.

Често допускани провинения

Ще започнем с нещо, което често ви повтаряме: книгата е продукт. Продукт с опаковка, баркод, цена, описание (анотация). Ако вашето издание не отговаря на тези елементарни изисквания, няма как да извлече максимума от каналите на широката книготърговия. Ето до какво води липсата на тези основни елементи:

Баркодът: на книжарите им се налага да ровят между кориците, за да намерят ISBN-а ви и ръчно да го въведат в системите си. Първо, когато получат книгата, а след това и всеки път когато я продават. Много вероятно е просто да не я препоръчват.
Цената: клиентите в много случаи ще оставят книгата ви, ако не могат да се ориентират за цената, и ще посегнат към съседната. А книжарите, притиснати от Закона за защита на потребителите, най-вероятно ще налепят по корицата ви грозни електрикови стикери с цена. (Хоп, още една допълнителна задача за любимия ни антигерой.)
Анотацията: книгата ви е страхотна, но върху нея не пише НИЩО за темата, жанра и стила ѝ? Книжарят не може да се ориентира в кой раздел да я подреди и най-вероятно ще я постави на погрешно място. Няма как да я препоръча на клиентите си, защото не знае за какво става въпрос. Не на последно място – как читателят да разбере за какво се разказва в нея и дали би могла да го заинтригува? „Да прочете малко“, си казвате бодро. Но колко време отделяте самите вие в книжарницата? И защо да посегне точно към тази, а не към някоя друга книга?

Едно неподозирано престъпление

След като отхвърлихме основните спънки, пътят към дистрибуцията уж е отворен. И въпреки това се оказва, че всъщност книжарниците зареждат книгите избирателно дори когато им ги предлагате „напред“, или чрез така наречения „стоков кредит“. Защо?

Макар и стока на кредит, превозът, съхранението, описването и излагането на една книга са голям разход. Книгите заемат място, изискват специални условия на съхранение и като всяка стока вървят с известен брой човекочасове за обработка. Когато книжарницата не вижда потенциал за продажби във вашата книга, тя по-скоро няма да я зареди. Ще има опасения, че след извършената работа по доставката до обектите в страната, ще се наложи да извърши още веднъж цялата логистика, за да ви върне изданието, без да е генерирала продажби или печалба. Тоест вашата книга изглежда като „разход“ за книжарниците. „Колко меркантилно“, би си казал някой. Нека не забравяме, че след приспадане на разхода по наем, заплати, логистика и данъци, печалбата на книжарниците се формира от около 8% от коричната цена на продадената книга.

Как да подкупим лошото ченге

Какво да направите, за да светнат $$$ в очите на книжаря, когато види вашето чудесно издание, изпълнено с потенциал?
Въпрос за един милион долара, нали? ?

Ето някои от тайнствените механизмите за оценка на потенциала:
1. Външен вид: книгата ви трябва да изглежда безупречно, да бъде модерна и да има всички изброени по-горе елементи.
2. Цена: нелогично евтините или нереалистично скъпите издания не се ползват с популярност сред книжарите.
4. Интерес: питат ли читатели за вашето бебче на терен? Има ли търсене в малки и големи книжарници и сергии за книги? Информацията за една търсена книга се разпространява като вълна. Телефоните на дистрибуторите се подпалват, а книжарите се изпреварват да зареждат.
3. Търсене онлайн: има ли поръчки в сайтовете на книжарниците? Ако книгата ви е популярна и хората не я откриват във физическите обекти, ще започнат да я поръчват онлайн. За всяка голяма верига това е добър знак.

Тези сравнително прости стъпки не гарантират, че книгата ви ще стане бестселър, нито че ще бъде поставена на видно място по витрините. Те обаче ще ѝ помогнат да премине през първоначалния „фейсконтрол“ и да продължи по пътя към най-важния тест – ръцете и сърцата на читателите. Бъдете доброто ченге и подайте точните реплики на лошото – книжарниците.

Автор: Диана Бойчева

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Add Comment