Free Call 0886 30 87 18
Как да представим книгата си пред книжарниците

Обещахме, че ще отделим специално внимание на темата за метаданните за вашата книга и затова как и кога да ги подготвите за книжарниците.

За тези от вас, които не са чели „От печатницата до книжарниците – подготовка, очаквания и реалност“, ще започнем с кратка извадка:

„Предварително изпратете към дистрибутора си информация за вашата книга. Не след като книгата ви е отпечатана и пътува към книжната борса, не след като ви остане време в края на работния ден да поискате от вашия дизайнер файл с корицата, а от редактора – текста на анотацията, не след като вземете детето от детска градина или след като се разходите с кучето. Изпратете метаданните за книгата си към вашия дистрибутор най-късно в момента, в който сте подали книгата за печат. Повярвайте, вселенският опит показва, че подходящата папка в компютъра ви, която мигновено да бъде изпратена, невинаги съществува.“

Каква информация, какъв дистрибутор, какви папки с данни и какво общо има всичко това с творческия процес и това да бъдеш автор на книга, ще се запитате вероятно вие.

Всъщност, ако работите с платформа за издателски услуги като „Фабрика за книги“, нашият екип ще подготви пълния пакет с информация за вашата книга, ще я препрати към „БГкнига“, които ще дистрибутират заглавието към книжарниците, а оттам метаданните за него ще стигнат до всички тях и те ще качат заглавието в своите сайтове. За вас ще остане „единствено“ задачата да се промотирате като авторов бранд и да не спирате да разказвате на света за книгата ви.

В случай че се подготвяте независимо от екип, запознат с особеностите на книготърговската практика, ето ги основните неща, с които трябва да се съобразите, за да сте готови да предложите книгата ви на книжарниците и онлайн магазините, които предлагат книги:

Съберете в текстов файл следната информация за книгата:

Заглавие – по тази точка едва ли може да има вариации, затова ще я оставим без допълнителен коментар.

Анотация – текстът, който в най-добрия случай стои на задната корица на книгата ви и обяснява в лаконична, но привлекателна за читателя форма какво е съдържанието ѝ. В случай че корицата ви не съдържа този важен елемент, все пак подгответе анотация, която да изпратите на книжарниците. Тя ще им послужи, когато качват книгата ви като продукт в сайтовете си, а всички потребители, които разглеждат вашето заглавие, ще имат възможност да разберат за какво е то, въпреки че не го държат в ръцете си.

Размери на книжното тяло – изпишете височината и широчината на книгата ви. Ако не са ви подадени от вашия дизайнер, измерете ги с линия, наложена върху книжното тяло.

ISBN – oт ISBN-а ви се генерира и баркодът, който превръща книгата ви в търговски продукт. Ако искате тя да достигне до крайните потребители чрез книжарниците в страната, баркодът е задължителен елемент от корицата.

Цена – изпишете коричната цена на книгата си.

Брой страници

Вид корица – посочете дали книгата ви е с меки, или твърди корици.

Дата на издаване – изпишете годината и датата на издаване на вашето издание.

Информация за автора – представете себе си като автор във формат не по-дълъг от този на анотацията (500 – 600 знака с интервалите).

Подгответе визуализация за книгата ви и вас като автор

Корица на книгата – изпратете JPG изображение с предната корица на книгата си. Използвайте добра резолюция, но и не пращайте прекалено тежък файл (файла за печат например), защото има сайтове, в които това изображение няма да се качи, и ще създадете допълнителна работа на хората, на които сте го пратили.

Ваша авторова снимка – информацията, която пращате до книжарниците, е още един повод за това да си направите професионална фотосесия като автор (ако все още не сте). Изпратете своя снимка в анфас или лек профил, но задължително от кръста нагоре. Разгледайте кориците на други книги в книжарниците и снимките на авторите, които са поместени там.

Всъщност това е всичко. Една страница с текстова информация, придружена от корица и ваша снимка. Звучи лесно и просто, но изисква своето внимание и подготовка.

Ако темата ви е интересна и искате да прочетете допълнителни и важни съвети по нея, абонирайте се за бюлетина на „Фабрика за книги“, за да видите:

„Как да представим книгата си пред книжарниците – съвети за напреднали“

Стела Соколова

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Add Comment