Free Call 0886 30 87 18
Дистрибуцията на книги, или какво да правим с книгата си, когато вече я има?

Мечтата ви е реалност! Държите в ръце своята книга – истинска, от хартия и мастило, миришеща на печатница. Еуфорията бавно отминава и вие поглеждате купчината с пакети, подредени на пале. А сега накъде, какво ще стане с нея, как ще отиде в книжарниците, колко струва да я разпространите? И колко ли хора тръпнат да видят и да прочетат… За вас книгата е центърът на Вселената, но за системата на книгоразпространение тя е просто още една позиция в списъка с доставки.

Ето затова, но не само, силно ви препоръчваме да се подготвите предварително за целия процес по продажба и разпространение на вашето издание. Така ще си спестите много разочарования и излишни дейности, а също време и пари.

Успешното разпространение на книга е комбинация от няколко фактора, за които ще поговорим тук.

1. Анализ на пазара и корична цена

Още преди печат, е важно да обърнете внимание на пазарната ситуация, конкурентните продукти в бранша и ценовата категория на вашето издание. Не е задължително книгата ви да по-евтина или на средната цена за категорията си, но познаването на конкуренцията ви носи предимство.

При изчисляването на коричната цена трябва да вземете предвид ВСИЧКИ разходи, свързани с процеса на издаване, както и търговската отстъпка и данъците. За целта може да се допитате до професионалисти, да използвате услугата „Стратегия за твоята книга“ или да предвидите, че около 45% от предвидената цена ще се връща при вас под формата на приход.

2. Елементи на корицата

За да влезе в широката книготърговска мрежа, вашето издание задължително трябва да има баркод, създаден на основата на вашия ISBN. Необходимо е на задната корица да е отпечатана цената. В противен случай книжарниците ще налепят стикери, което ще наруши търговския вид на книгата. Не на последно място идва анотацията – кратък, но съдържателен текст, който трябва да продаде книгата ви пред читателите, да покаже на книжарите за какво е тя и да ги ориентира къде да я подредят. Не бива да забравяте и надписа на гръбчето, за да може ако книгата ви бъде подредена в библиотека или вертикално на рафт, да се четат заглавието и името на автора.

При липса на някой от изброените елементи, книгата може изобщо да не бъде заредена от големите вериги.

3. Работа с книжарниците

За да работите с широката книготърговска мрежа, е най-лесно да се свържете с дистрибутор, който да се грижи за организирането на процеса вместо вас. В София и страната има осем по-големи вериги, множество по-малки, както и стотици самостоятелни книжарски обекти. Всички те неминуемо пазаруват и зареждат книги от книжните борси за търговия на едро. За вас, както и за тях, би било улеснение изданието ви да се намира физически там. Търговците минават ежедневно из борсите, информират се за новите заглавия, изслушват препоръки и коментари от дистрибуторите на едро. Онлайн книжарниците пазаруват книги само при потвърдена поръчка от клиент. Това означава, че те също кръстосват борсите със списъци със заявки. Ако вашата книга е в поръчките, важно е да знаят къде могат да я закупят.

Работа на дистрибутора е да следи за наличността на изданието, скоростта на продаване и нуждата от допечатване или изтегляне от пазара, ако няма продажби или се яви друг проблем.

4. Информация

Когато държите своята книга в ръце, всичко, свързано с нея, е ясно за вас – за какво се разказва, за кого е предназначена, колко страници е и т.н. За да се качи информацията за изданието в онлайн книжарница или да се представи на търговец, е нужен набор от данни, които описват продукта по стандартен и удобен за всички начин.

Подгответе си три файла. Един текстов с описание на всички мета данни – ISBN, заглавие, име на автора, размери, брой страници, цена, тегло. Едно изображение на предна корица в jpeg. Един PDF с откъс от книгата (до 10% от целия текст). Това неминуемо ще улесни разпространението на вашето издание и ще създаде добри впечатления на всички, работещи с него.

5. Читатели

Всички положени до тук усилия се обезсмислят, ако вашите потенциални читатели не знаят за книгата ви. Вашите неотменни задачи са: да ги информирате своевременно за съществуването си, за произведението и тематиката й, да ги привлечете и да задържите вниманието им в дългосрочен план. Това ще гарантира интерес от страна на книжарниците и търговците и изданието ви по естествен път ще бъде добре изложено и предлагано.

Винаги може да решите да продавате книгата си и по друг собствен канал, което ще ви спести търговската отстъпка и ще повиши печалбата ви значително. Имайте предвид, че в този случай ще се наложи да вложите повече усилия и логистични умения, за да удовлетворите разнообразните очаквания на своите читатели.

Желаем ви успех!

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Add Comment