Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Добри практики или как да предадете своя текст?

Помолихме редакторите, с които работим да напишат по няколко съвета за начинаещите автори. Ако се чудите как е най-добре да подготвите своя текст за последващата редакция ето и няколко добри практики, които може да следвате.


Васил Койнарев съветва:

Да бъдеш автор, да създаваш въображаеми светове върху белия лист, които да оживяват в съзнанието на читателя. Това е магия, която се отдава на избрани. Редакторският екип на БГкнига с удоволствие работи със своите автори, за да доизглади техния труд, да им помогне да отстранят някои малки несъвършенства, да се преборят с някои неточности от лексикално и граматическо равнище.

За да сме максимално бързи в този процес, ние имаме няколко малки съвета и добри практики. Така времето, през което работим по вашия текст, ще бъде двойно по-кратко и вие ще можете по-скоро да видите готовата книга в ръцете си:

1. Предавайте вашите текстове максимално изчистени и подредени. С надписани глави, номерирани страници. Така ние няма да губим време в допълнителна ориентация, а ще можем бързо и лесно да отнесем въпросите си към вас по съответната част;

2. Бъдете на разположение, за да обсъдим всички корекции и поправки, които бихме предприели по вашия текст. Това също ускорява процеса на работа, без да намалява качеството й;

3. Работете само с готовия файл, който сте ни предали и сме ви върнали. Всякакви други поправки, версии и варианти на този файл могат да объркат и двете страни, и да не отразят дадени преработки;

4. Доверете се на екипа, с който работите. Това ще доведе до още по-качествена работа и още по-добри резултати.

Албена Агасян съветва:

1.    Авторът да не макетира текста, а просто да е набран, защото при всяко нанасяне на корекции след това стават автоматични промени и после при странирането на книгата нещата се разместват.
2.    Да не се правят таблици, да не се ползват различни шрифтове и големини на шрифта, да не се оставят двойни шпации.
3.    Задължително да се прави спелчек.
4.    Което е в курсив, получерно или с главни букви да се набира по този начин.
5.    След като книгата е завършена, я оставете да отлежи за известно време и после се заемете да я четете – няколко пъти – като следите за:
-    логическата последователност на събитията;
-    структурата на книгата – разделението на отделни глави, заглавия, подзаглавия;
-    повторения, които влошават стила;
-    еднакво издържани до края имена на герои и обекти;
-    грешно набрани или изпуснати думи и части от изречения;
-    много дълги изречения. Разбивайте ги на по-малки, за да се получава по-подреден и смислово обособен текст. Така той звучи по-плавно и четивно.
-    обособени параграфи, за да не прелива всичко и да се губи цялостната мисъл.