Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Страниране, предпечат, електронни книги

Оформянето на една книга във вид подходящ за печат или за четене в електронен вид е работа свързана най-вече с ергономията на четене и удобството на потребителя. Не подценявайте този етап от издаването на книгата и се доверете на професионалист, който ще обърне внимание на основните неща.

Кои са важните елементи и детайли, които са неизменна част от добре направената книга?

1. Първите страници- често оставяни за доизкусуряване в последния момент, тези начални страници от книгата, говорят много са качеството на вашето издание. Обърнете внимание на информационното каре разположено на първата или втората лява страница, където са описани всички носители на авторките права, преводачи, редактори, коректори, дизайнери и други хора работили по създаване на книгата. Тук намират място задължителния ISBN, информация за издателството, година на изданието и информацията за контакт с вас или издателя на книгата.

2. Шрифта на вашата книга- не подценявайте шрифта на книгата- от неговият вид, размер и четивност зависи начина, по който потребителите ще възприемат текста. Обърнете внимание дали дизайнера на книгата е използвал серифен шрифт, като ние винаги бихме препоръчали шрифтове с българско начертание, а не адаптираните руски шрифтове. Обърнете внимание дали в книгата има достатъчно "въздух"- разстояние между редовете и бели полета, които ще помогнат на читателя да възприеме текста по-добре.

3. Съдържание, бележки под линия, индекси
- всички тези елементи трябва да са в един стил, като тяхната цел е да улесняват читателя при възприемане, търсене и разбиране на информацията, която му поднасяте. Уверете, се че те са добре оформени и са на подходящо място в текста.

4. Електронни книги- при създаване на книги за четене в електронен вид, добрите практики се различават от тези при създаване на класическа книга. Разбира се основните принципи на ергономията са приложими и тук. Повече за добрите практики при създаване на екниги може да прочетете в специалния раздел на сайта.