Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Как се става (не)обикновен пътешественик

Ако сте от хората, които обичат предизвикателства, авторите на пътеводителя „50 места, които да посетите в България пре 2015 г.“ имат едно доста интересно такова за вас: да посетите 50 малко известни дестинации в България през тази година, за да опознаете и обикнете страната си още повече.
Самите те са прекарали повече от година по пътищата на България в търсене на разнообразни места с интересна история, легенди, човешки съдби, красиви гледки... Някои от местата са си направо закачки – като най-голямата пейка в България, която се намира в Димитровград и ще ви накара да се чувствате като лилипут, когато седнете на нея.
Но как се пише пътеводител за (не)обикновени пътешественици – ето какво споделиха авторите на „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“ - Ивалина Ненова, Мария Ангелова и Марина Гърбева.Любимата ви дестинация в България?
Oбичаме да казваме, че това е „следващата“.
Избрахте 50-те места, защото?
Първо, за да има всякакви дестинации – екопътеки, водопади, забравени крепости, новооткрити атракции, места за деца... Второ, искахме дестинациите да имат интересна история, легенда, да са нещо повече от място, на което отиваш да се снимаш и веднага след това забравяш.
Трябва да посетим вашите 50 места, защото? 
Ние лично сме посетили всяко едно от тях и сме сигурни, че ще ви харесат – всяко по различна причина.
България е... пълна с изненади страна, която познаваме твърде бегло.
Когато пристигнете на ново място, най-напред... 
Разхождаме се, за да опознаем района, и сядаме да изпием по чаша кафе, за да наблюдаваме хората. После се впускаме в откривателстване.
Малко познати дестинации се откриват?
С питане и обикаляне.
Най-ценното качество на пътешественика е?
Любопитството.
Това, което остана извън книгата?
Неосъществената ни среща с един бик в граничното село Маточина, по пътя към крепостта Букелон. Когато пристигнахме там, местните хора ни казаха, че много агресивен и опасен бик тъкмо е избягал и не могат да го заловят. Предупредиха ни да се пазим. Ние пък бяхме с неподходящо червена кола. Така и не срещнахме опасния беглец, но пък на връщане прекарахме половин час в кравешко задръстване на пътя. Вечерта с огромно удоволствие хапнахме по една телешка пържола, за да върнем баланса във вселената. Извън книгата остана и газенето до колене из блатото в Дуранкулак (сега има мостчета), здравото стискане на фотоапарат на статив в едно твърде ветровито утро на Тюленово, веселите писъци, докато се возихме на детската железница в Пловдив, както и всички срещи с невероятни хора по пътя. Това е най-ценното.
Най-ценният съвет за пътуване, който можем да дадете на пътешествениците?
Пътувайте без предварителни очаквания, нарушавайте смело плановете и бъдете отворени за всичко ново.
А през 2016 г.... ви готвим нови предизикателства!