Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

С рекорден брой детски гласове приключи третото издание на наградата Бисерче вълшебно

Eдин ден ни дели от обявяването на победителите в трите категории на единствената у нас награда за най-добра детска книга, чието жури са децата - „Бисерче вълшебно“ 2015. Книгите, събрали най-много детски гласове, ще станат известни на официална церемония на 22 април от 18:00 ч в галерия Credo Bonum.

В тазгодишното издание броят на гласувалите е двойно по-голям в сравнение с предходната година. Точно 3881 деца са дали своя глас за любима книга, в сравнение с 1853 по време на второто издание на наградата през 2014. Организаторите от фондация “Детски книги” отчитат, че това сериозно увеличение в броя на гласовете се дължи на въвеждането на форми за колективно гласуване от учителите и библиотекарите. За период от 2 месеца получените колективни форми са над 100. Наблюдава се и повишен интерес от страна на по-големите деца читатели на възраст 11 - 15 години.

Както и в миналото издание на наградата, и тази година всяко от номинираните заглавия е намерило свой поддръжник. Така надпреварата между номинираните книги в трите категории – „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори” (12-15г.) отново се очертава като изключително оспорвана.

Проектът “Бисерче вълшебно” цели да да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Той се провежда за трета поредна година и за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор на инициативата е фондация “Детски книги” с подкрепата сайта“Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен каналDa Vinci Learning.

По време на закриващата церемония на 22 април ще бъдат връчени специално изработените статуетки на победителите в категории „Откриватели“, „Мечтатели“ и „Майстори”, както и в нововъведената категория „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“.

Докато чакат обявяването на отличените заглавия, всички малки и големи читатели ще могат да разгледат в галерия Credo Bonum и рисунките, превърнали се в плакати на кампанията под мотото „Чети и мечтай”. Те са създадени специално за “Бисерче вълшебно” 2015 и са дело на 20 млади илюстратори от 10. и 11. клас на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София . Откриването на изложбата ще бъде на 22 април 2015 г. от 11 часа в галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ 2) в София. Тя ще продължи до 27 април 2015 г.

Организаторите на наградата канят всички деца да се включат и в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди –специални изненади от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, електронен четец от „Детски дневник“, подаръци от Ozone.bg, книжарници Orange Center и „Игрите на ГоГо“, комплекти с книги, както и още допълнителни изненади. Всички деца от София, дали своя вот за любима книга, както и посетителите на детския празник, ще могат да се включат и в отделна тематична томбола с награди, осигурени от Bulgaria Mall.