Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Амели Нотомб дава електронни права за издаване на всяка своя книга

Ако сте чели една от последните книги на Амели Нотомб - "Форма на живот" - навярно сте забелязали, че кореспонденцията от нейната страна е под формата на писма, изписани на ръка. Друг любопитен факт е, че по същия начин - върху хартия и с личен почерк - белгийката отговаря на писмените интервюта и разбира се - пише книгите си. Успоредно с тази своя страст към хартията и интимното писмо, Амели Нотомб дава права за електронно издаване на всяка своя книга, сподели Жаклин Вагенщайн на провелата се на 11 април първа по рода си конференция на тема "Електронни издателски технологии".

За разлика от авторката на "Живак", Милан Кундера не дава права на нито един свой издател по света за електронно издаване на книгите му. С тази информация от кухнята PR-ът на издателство "Колибри" постави акцент върху факта, че издателят е доставчик на съдържание, но авторите са тези, в чиито ръце е генералното решение за това в какви формати то ще бъде предложено на читателите.

Не точно така е било допреди 4 години, когато литературните агенти също са поставяли сериозни бариери пред българските издатели на преводни електронни издания. Днес тези ограничения са отпаднали, споделя госпожа Вагенщайн, и единственото условие за това да закупиш правата на електронно издание е задължително да си закупил и тези на хартиеното.

По отношение дистрибуцията на електронни книги, от "Kолибри" работят както с български доставчици и платформи (Хеликон, Библио.бг, БГкнига), така и с чужди (Barns&Noble, Apple, Amazon). Издателството планира и създаване на своя собствена платформа, за да задоволи предпочитанията и навиците на всички свои читатели.

Taкъв е профилът на един от отличниците на пазара на електронни книги у нас. Какво обаче е общото му състояние, научихме от Мая Манчева от Библио.бг. 

Количествено погледнато, у нас предлагането все още е силно ограничено (около 1500 заглавия), но тенденцията е подаваното от издателите съдържание да се увеличава.

Докато в зората на българските е-книгоиздаване и е-книготърговия са липсвали потребители, към настоящия момент такива има, като се отчитат постепенно нарастване на грамотността им и завишени изисквания към качеството.

Когато потребителите не намират търсеното съдържание в електронен вид, те изискват, то да им бъде доставено в хартиен формат. Именно тази тенденция вдъхновява Библио.бг да добавят в продуктовия си асортимент и физически издания.

Издателите, регулярно подаващи съдържание към дистрибуторските платформи, отчитат ръст в продажбите, а тези, които не са постоянни в предлагането на електронно съдържание - намаление на продажбите.

Потребителите влизат във възрастовия диапазон 20-65 г. Употребата на устройства за четене се е увеличила значително, като най-често използваните устройства са електронни четци (Pocketbook, Kobo, Kindle) и таблети. Най-продаваните електронни книги са тези, които и в печатен вариант имат бестселърово поведение. Факторите, оказващи благоприятно влияние върху продажбите, са рекламата и едновременното пускане на пазара с хартиените формати.