Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Северозападните български говориАвтор: Цветан Тодоров
Дата на издаване: 13.08.2018
Издателство: „Майнд Принт” ЕООД
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 235 мм.
Широчина: 160 мм.
Страници 288
Тегло: 390 гр.
Твърди корици: Не
 
Цена:
29.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Корпусът „Северозападните български говори” e изключителен принос към българската диалектология.
Книгата съдържа „заснемане” на говорите в северозападна България в двадесете години на ХХ век, изяснява отношенията между тях и определя тяхното място в общата група български говори.
Така се очертават откъм северозапад говорните граници на българското племе, а това само по себе си води към извеждане на неговата етническа принадлежност и определяне характера на населението в северозапдна България
„Северозападните български говори” е един от основните научни трудове на член кореспондентът на Българската академия на науките Цветан Тодоров Белчев. Изключителен познавач  на славянска етнография и с множество разработки в областта на славянско езикознание, той чете лекции по старобългарски език и славянска етнография в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ръководител е на фолклорната секция и директор на Етнографския институт и музей при БАН, завежда Секция „Български речник” в Института за български език при БАН (1959-1962).
Авторът лично изследва, като пътува крайния северозападен кът на България, до Стара планина на юг, като обхваща и говорите на юг от Стара планина. Рeзултатът от тези пътувания се съдържа в представената книга.
Включена е и съставена от автора подробна карта на северозападните български говори. 

Подобни продукти