Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Агиология и демонология. Напрежения в структурата на фолклорната вяраАвтор: Росен Росенов Малчев
Дата на издаване: 11.04.2018
Издателство: ИК.Род
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 235 мм.
Широчина: 165 мм.
Страници 440
Тегло: 460 гр.
Твърди корици: Да
 
Цена:
25.00 лв.
бр.

 Изпрати запитване

Монографията e резултат на многогодишни и лични теренни наблюдения и проучвания върху парадигмалните отношения между агиологията – като познавателно пространство за осветеното, обожественото, и демонологията – като поле на познанието за стихийното и вредоносното, в структурата на българската фолклорна вяра. Между двете системи възникват културологични напрежения, чиито основни типове тук са предмет на анализ:
1. Олицетворяване и демонизиране на природните стихии – воден бик, змиеподобни същества.
2. Освещаване на демонични персонажи на границата между Света на светците и Света на демоните – общност на „здравичките“.
3. Индивидуализиране и демонизиране на субекти от човешката общност, трансформация на светци в демони – старец самодиван.
4. Изместване на центъра на напрежението от религиозната към епическото в структурата на фолклорната вяра – Крали Марко и неговата сестра Елена (Вида).
5. Освещаване и обожествяване на хора, които принадлежат към Света на светците –св. Иван Рилски Чудотворец, безглави светци.

Росен Росенов Малчев
Росен Росенов Малчев е роден през 1960 г. в град София. Филолог, етнолог, фолклорист, българист. Съосновател и главен секретар на сдружението с нестопанска цел Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. Има над 100 научни публикации, участва в повече от 120 теренни етноложки проучвания. Повече от 30 години работи като учител по български език и литература в 48-мо основно училище „Йосиф Ковачев”. През 2015 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” защитава дисертация за присъждане на научната степен „доктор на филологическите науки”. От 2017 г. е базов учител на същия университет.
„Агиология и демонология. Напрежения в структурата на фолклорната вяра” е първата самостоятелна книга на Росен Р. Малчев.


Подобни продукти