Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Нова практическа граматика на българския език за чужденци

ISBN: 978-619-176-076-3; Учебна литература


Автор: колектив
Дата на издаване: 09.01.2017
Издателство: ИК Гутенберг
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 300 мм.
Широчина: 210 мм.
Страници 278
Тегло: 1000 гр.
Твърди корици: Не
 
няма в наличност

 Изпрати запитване

Учебната книга „Нова практическа граматика на българския език за чужденци“ е предназначена за чуждестранни граждани, изучаващи български език, както и за всички, интересуващи се от ясни граматически правила и разговорни тенденции, характерни за съвременната българска езикова ситуация.
Идеята зад създаването на „Нова практическа граматика на българския език за чужденци“ е тя да стане за чуждестранните студенти това, което са граматики на П. Пашов, Р. Влахова и С. Косева са за носителите на българския език – основна книга и ориентир за съвременната езикова култура.
Съдържанието е съставено от четири части – 1. Фонетика; 2. Граматика; 3. Етикет и фразеология; 4. От трудното към лесното – поредица от някои статиите на съставителите, посветени на типичните трудности при изучаването на българския език от чуждестранни граждани, носители на различни славянски и германски (английски и др.) езици.
Теоретичното представяне от дяловете фонетика, морфология и синтаксис освен по традиционния описателен модел и с помощта на визуализации – таблици и схеми. Този подход улеснява усвояването на граматическите особености на българския език и спомага за целта на учебното помагало – езиковите факти да бъдат се възприемат по-лесно и да се повиши лингвистичната компетентност на обучаваните. Следват упражнения, чрез които студентите да затвърдят познанията си за най-важните граматически единици чрез практиката.
При структурирането на езиковия материал е използван напълно нов принцип – представянето на граматическия дял (морфология) е обощено в резюме на английски език, което синтезира основните акценти от лингвистичната информация. Това със сигурност улеснява ориентацията на чужденците в научната терминология. Застъпени са възможни аналогии и открояване на различия спрямо английската граматика, които са от практическа позла за овладяване на българската.
Граматика съдържа и няколко приложения, с които чужденците да започнат да забелязват интерферентни грешки („От трудното към лесното“), да започнат да отличават основни маркери на разговорния език и прилагането му в различни речеви ситуации („Етикет и фразеология“).
„Нова практическа граматика на българския език за чужденци“ е първата подобна в българската лингвистична литература и е в синхрон с европейските образователни политики.


Подобни продукти