Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
 Сподели  Отпечатай

Старобългарска литература

ISBN: 9789545273506; Учебна литература


Автор: Ваня Мичева
Издателство: Дамян Яков
Търговец: БГкнига ЕАД
Брой в опаковка: 1
Височина: 200 мм.
Широчина: 130 мм.
Страници 352
Тегло: 300 гр.
Твърди корици: Не
 
няма в наличност

 Изпрати запитване

Старобългарската литература възниква и се развива в българската държава от края на 9 в. до втората половина на 18 в. Пространствените и времевите граници определят само отчасти това явление в културната история на България. За да разберем същността и, трябва да приобщим старобългарската литература към средновековното европейско словесно изкуство, за което основен белег е утвърждаването на християнските ценности. Старобългарската литература предлага модели на християнско поведение чрез образите на светци, апостоли, мъченици в името на вярата и по този начин възпитава у възприемателите християнски добродетели, чрез които биха могли да изкупят греховете си и да заслужат вечен живот като праведници. Освен тези универсални идеи старобългарската литература през отделните си периоди разработва и някои специфични проблеми - за божествения произход на славянобългарската писменост, за достойнствата на св. св. Кирил и Методий и техните ученици, за византийското и османското робство. Уникална по своето съдържание е и българската богомилска и противобогомилска книжнина, която се разпространява в Италия, Франция и в целия православен християнски свят. Очевидно е, че българската литература през 9 - 18 в. има свои типични и отличителни черти и следователно представлява своеобразен културен феномен в историята на европейската цивилизация.

Подобни продукти

Тестове и задачи по математика за 8. клас Тестове и задачи по математика за 8. клас Николина Георгиева, Таня Трендафилова 4.68 лв.
Prima 3, CD към учебника по немски език за 8. клас Prima 3, CD към учебника по немски език за 8. клас Фридерике Джин, Лутц Рорман 6.00 лв.
Encuentros 1, CD 1 по испански език за 8. клас Encuentros 1, CD 1 по испански език за 8. клас Сара Марин Барера, Клаус Аман, Йохен Шлайер, Мариана Манолова, Ирина Аламанова 6.00 лв.