Вашата количка 0.00 лв.
Безплатна доставка над 30 лв.
 Виж покупката
Здравейте Гост
RSS  Сподели  Отпечатай

Канали за дистрибуция

Тук важи едно основно правило - за да се продава една книга, тя трябва да бъде в книжарниците. Ваша цел е достигането до максимален брой читатели. Каналите за дистрибуция са няколко. Приходите от тях не са равностойни, но всеки заслужава особено внимание.

Веригите или Големите в бизнеса
Големите вериги са основен канал за дистрибуция, който ще ви донесе и най-големи приходи. В България такива са "Сиела", "Приятели", "Хеликон", "Ориндж", "Буктрейдинг", "Хермес", "Букпойнт", "Гринуич център". Те имат книжарници в моловете, по главните улици на градовете и на възлови места с интензивен човекопоток. Предлагат на клиентите си много допълнителни услуги и работят усилено, за да привлекат постоянни потребители. 

За да приемат книгата, повечето от тях ще ви поставят следните условия:
 - Работа чрез стоков кредит - сключвате договор, според който вие им давате определен брой книги (например 40), те ежемесечно отчитат направените продажби и ви изплащат сумите срещу фактура.
- Доставка - необходимо е да доставите книгата до техен склад или да могат да я вземат от борсата, където почти всеки ден минават фирмени служители, за да зареждат. Много издателства избират да работят чрез търговец, който има офис на борсата, за да се облекчат разходите за транспорт.
- Фактура - важно е да имате регистрирана фирма, която да издава фактура за направените продажби. Ако фактурата е по ДДС, търговската отстъпка е в размер на 40%, ако не - 50-55%. Разбира се, може да се договорите и за други условия.

Веригите могат да направят много за продажбата на вашата книга, но и вие следва да уважавате техните методи. Те предлагат и много възможности за реклама на мястото на продажба, от които е добре да се възползвате.

Малките търговци
За разлика от големите вериги, малките търговци рядко се радват на по-специално отношение. Притиснати от конкуренцията на огромните книжарници, където клиентите могат да намерят всичко, те често изпитват затруднения. От тях се очаква да купуват книгите срещу 30% търговска отстъпка с плащане в брой. Ето защо те зареждат по-бързооборотни издания - детски книги, хитови романи и други. Основно условие, за да работите с малките търговци, е книгата ви да се предлага на борсата, където те пазаруват веднъж седмично.
Тук отново опитният търговец ще ви бъде от полза. Обикновено той има установени добри търговски отношения с книжарите от София и страната и ще може да ви помогне при разпространението, като направи предложение на подходящите книжари, било то под формата на стоков кредит или срещу заплащане.

Електронните книжарници
Този вид продажби трудно могат да се определят като процент от общите продажби, защото някои от най-големите електронни книжарници принадлежат на търговските вериги. Техните обороти са неразделни от оборота на самите вериги. От друга страна, повечето хора първо проучват в интернет книгите, които ги интересуват. 
От ключово значение е да подготвите пълна информация за своето издание, която да изпратите на всички електронни книжарници. Посочете откъде могат да купят книгата - препоръчително на Книжната борса. Какво точно да включва информацията?
 - заглавие;
 - автор;
 - брой страници;
 - цена;
 - ISBN; 
 - изображение на корицата с високо качество; 
 - откъс от книгата;
 - кратко резюме. 

РЕП, БЕНЗИНОСТАНЦИИ, ХИПЕРМАРКЕТИ 
На последно място стоят тези точки на продажба, които са доста трудоемки за работа и не са истинският дом на книгата. Като консуматори обаче сме свикнали в бензиностанцията да има книги, в хипермаркета да купим подарък за детски рожден ден, дори да си вземем четиво на промоция със съботния вестник.

РЕП - в България има няколко фирми, които могат да ви организират разпространение по РЕП-овете в страната. Единственият плюс на тази разпространителска мрежа е, че тя има точки за продажба в цялата страна. Какви са минусите? Изданията остават в реповете един месец, след това изчаквате още толкова да ви се върнат и да се направи рекапитулация на продажбите. Често ги получавате обратно в недобър търговски вид, пожълтели от слънцето, прашни или омачкани.

Бензиностанции
Това далеч не е най-доброто място за продажба на книги, но всички платежоспособни българи карат автомобили и пътуват на почивка. Бензиностанциите могат да са ефективни, ако става въпрос за бързооборотна литература и книги за свободното време.  И тук обаче остава недостатъкът със събирането на книгите обратно и търговския им вид.

Хипермаркети
Част от големите хипермаркети се зареждат от книжарските търговски вериги, с друга част може да преговаряте сами. Проблемите, пред които ще се изправите, са:
 - максимална търговска отстъпка;
 - затваряне на големи наличности във веригата;
 - отложено плащане на издадените фактури.

Както и да решите да подходите към разпространението на книгата си, предстои ви нелека задача. Това са бавнообортни стоки и обикновено за продажба на тираж от две хиляди броя ще ви трябват около две години. Разбира се, има книги-хитове, от които се продават големи тиражи за кратък срок. Пожелаваме ви това да са вашите издания!

Ако имате нужда от помощ и консултация или се интересувате от контакт с опитна търговска фирма, която да разпространява вашите издания, свържете се с нас.
, тел.: 02 804 31 25, моб.: 0888 505 774